in

Connected: hét boek over sociale netwerken

“Lees jij Connected? Dat boek van Menno Lanting?”. Nee, was steeds mijn antwoord. Het boek van Menno Lanting heet Connect! en niet Connected. Connected is geschreven door Christakis en Fowler en geeft een prachtig overzicht van wat sociale netwerken zijn en de dynamische processen die daarin plaatsvinden. Nadat de lezer een basic uitleg krijgt van wat sociale netwerken zijn en het basisjargon onder de knie krijgt, gaan de auteurs verder en laten ze zien hoe liefde, sex, ziektes, politieke voorkeuren en attitudes door ons netwerk reizen.

Wat maakt sociale netwerken nou eigenlijk zo interessant? Veruit het meest boeiende aan sociale netwerken – en dat wat wetenschappers er zo magisch aan vinden – is de contagion van een netwerk. Oftewel de wijze waarop “dingen” (informatie, ziektes) zich tussen mensen verspreiden. En natuurlijk om te kijken welke impact individuele netwerkstructuren (hoeveel mensen we kennen) op ons leven hebben.

Laten we eens door de basics heen. Gemiddeld heeft een Amerikaan 4 hechte vrienden. Andere onderzoeken wijzen dit ook uit met gevonden maxima tot 6 hechte connecties. Ons gehele netwerk bestaat meestal uit ongeveer 150 mensen zoals Robin Dunbar dat ooit vond (zie hier de wiki). Maar interessanter: informatie, ziektes, attitudes of liefde kunnen vanaf jezelf gerekend drie gradaties in een sociaal netwerk bereiken. Dus, jij kent persoon A, A kent een persoon B, en B kent een persoon C. Jij bent in staat om zelfs persoon C nog te beïnvloeden, zonder dat je persoon C zelf kent!

We zien deze invloed en verspreiding binnen een netwerk bijvoorbeeld goed bij geluk. Stel, jij kent persoon A, en persoon A is een gelukkig mens. Omdat je persoon A kent is jouw kans om je gelukkiger te voelen 15% groter (let op, je voelt je dus niet 15% gelukkiger, maar de kans dat je je gelukkiger voelt is groter). Stel je nu voor dat persoon A een persoon B kent, en dat persoon B ook fluitend door het leven gaat. Persoon B beïnvloedt persoon A, en persoon A beïnvloedt jou ook weer. Als A ook een persoon kent die gelukkig is (persoon B), dan wordt de kans dat jij je gelukkig voelt nog eens 10% groter. Als er nóg iemand bijkomt (persoon B kent een persoon C) dan neemt jouw kans op een gelukkig leven nog eens toe met 6%. En dit alles zonder dat je persoon B of C kent!

Het werkt natuurlijk ook de andere kant op: voel jij je gelukkiger, dan weet je dat dankzij jou, mensen die drie lagen verder zitten in het netwerk zich ook gelukkiger voelen. Ongelukkige mensen kun je trouwens beter mijden: zij verkleinen je kans op geluk met 6%. Voelt u zich wel gelukkig maar eenzaam? Leer dan meer mensen kennen, want iedere connectie die we hebben verkleint het gevoel van eenzaamheid in een jaar met 2 dagen. Denkt u dat meer mensen in uw omgeving moeten stemmen tijdens verkiezingen? Ga dan zelf ook naar de stembus, want als u gaat, motiveert u 3 anderen om ook naar de stembus te gaan.

En ook als het gaat om uiterlijke schoonheid laat de mens zich sterk beïnvloeden door de omgeving. Een groep respondenten werd gevraagd welk scenario zij prefereerden:

Scenario A: jouw uiterlijke schoonheid wordt gewaardeerd met een 6, die van anderen een 4
Scenario B: jouw uiterlijke schoonheid wordt gewaardeerd met een 8, die van anderen een 10

Hoewel je in scenario A dus niet echt superknap bent vergeleken met scenario B, kies 75% van de respondenten toch scenario A. Een oplossing die Dan Ariely zou aandragen: als je knap gevonden wilt worden met uitgaan, ga dan op stap met je lelijke vrienden. Het werkt trouwens ook zo met inkomen. We verdienen liever E 30.000 en anderen E 28.000 dan dat we E 35.000 verdienen en anderen E 38.000.

Ik kan zo nog even doorgaan met leuke voorbeelden. Voor iedereen die wil weten waarom mannen beter met een Afrikaanse vrouw kunnen trouwen, hoe SOA’s zich verspreiden in een netwerk en wat er tegen te doen is, wat de onzin is van anti-rook campagnes en waarom ik een grotere kans heb op obesitas als ik anderen ken die dat hebben: leest allen Connected.

Written by Robert

Robert van Eekhout is ondernemer en oprichter van Van Ons Web & App Development in Amsterdam. Hij is ook commissaris bij Hotel Casa Amsterdam. Volg hem op Twitter: @Robertvane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Update: Songfestival en YouTube

Succesvol door geluk