in

De Grit Factor: over doelen, doorzettingsvermogen en passie

Doe wat je leuk vindt in je leven. Dat maakt alles makkelijker. Als je doet wat je leuk vindt voelt je werk niet als werk, kun je er eindeloos mee doorgaan, word je er waarschijnlijk kei- en keigoed in, bereik je je doelen en word je uiteindelijk een gelukkiger mens. Je ‘passie zoeken’ is dus belangrijk. Of toch niet?

Grit verscheen in 2016 en is geschreven door Angela Duckworth, professor bij de Amerikaanse universiteit van Pennsylvania. In het boek laat ze zien dat het bereiken van succes niet zozeer een gevolg is van het hebben van veel talent, maar van een bijzondere mix van passie en doorzettingsvermogen: grit.

Talent versus hard werken

Angela Duckworth stelt in haar boek dat we allemaal zeggen dat hard werken belangrijker is voor het behalen van succes dan het hebben van talent. Meerdere landelijke studies uit de VS laten zien dat ook zien. Grofweg 66% van de respondenten in deze studies zegt hard werken, toewijding en vastberadenheid belangrijker te vinden voor het behalen van successen dan het hebben van talent.

Grit door Angela DuckworthMaar daar waar we zeggen dat we hard werken belangrijk vinden, denken we diep in ons hart iets anders…

Ze haalt een mooi experiment aan van de Chinese psycholoog Chia-Jung Tsay waarbij een groep respondenten (muzikale experts) twee keer hetzelfde muziekstuk op de piano te horen kregen. De respondenten werd verteld dat het ene stuk gespeeld werd door een natuurtalent, het andere stuk door iemand die er lang en hard voor had geoefend.

Op de vraag welke van de twee muziekstukken de experts het best vonden, antwoorden de respondenten dat ze het stuk van het natuurtalent beter vonden dan het stuk van de harde werker. Je raadt het al: de respondenten hoorden twee keer precies hetzelfde muziekstuk achter elkaar, gespeeld door een en dezelfde persoon.

En dat terwijl de experts vooraf aan het experiment hadden aangegeven dat hard werken en doorzettingsvermogen belangrijker zijn voor muzikaal succes dan talent.

Tsay vond dezelfde effecten in een zakelijke context. Hard werkende ondernemers hadden meerdere jaren nodig en tenminste $40.000 extra in startup kapitaal om op gelijk niveau te komen met de “getalenteerde” ondernemers. Ook worden medewerkers hoger gewaardeerd als ze worden gezien als “natuurlijke netwerkers” versus medewerkers die gewoon hard hebben moeten werken om een netwerk op te bouwen.

Skill versus Achievement

Ergens goed in zijn is niet hetzelfde als dingen bereiken. En er is een verschil tussen talent en bekwaamheid (skills). Skills opbouwen of ergens goed in worden bereik je alleen door tijd te investeren in het talent dat je al hebt en door er iets mee te doen.

Je kunt het zien als een formule: talent X inspanning = skills.

Maar ergens goed of bekwaam in zijn betekent nog niet dat je veel bereikt. Om dingen te bereiken, moet je skills weer in de formule gebruiken:

skills X inspanning = resultaten

Een atleet met veel talent moet veel tijd en energie besteden om beter en meer skilled te worden. Maar om de Olympische Spelen te winnen gaat vooral de hoeveelheid inspanning bepalen of hij daar ook een medaille kan pakken.

Het goede nieuws is dat je met inspanning dus veel kunt compenseren. Met minder talent kun je ook heel bekwaam worden, je moet er alleen wat meer tijd in steken dan een ander. En door veel te doen met de skills die je hebt opgebouwd bereik je uiteindelijk ook resultaten.

Door doelen te stellen bereik je meer

Dit is waarschijnlijk de grootst mogelijke open deur van het boek, maar als je er goed over nadenkt daardoor niet minder krachtig: mensen die doelen stellen bereiken meer. Simpelweg door te bedenken wat je wilt, bereik je meer dan wanneer je helemaal geen doel voor ogen hebt.

Door doelen te stellen worden dingen ook makkelijker voor je. Als je als doel hebt dat je 10 kilo af wilt vallen, dan weet je waar je het allemaal voor doet. Je hebt dagen waarop het moeilijk is om een gebakje te laten staan, maar je ziet ook het grotere plaatje. Namelijk dat je daar wel slanker van wordt en straks die spijkerbroek weer aan kunt.

Je grote doel moet alleen geen frustratie worden. Dat voorkom je door je doelen op te knippen in stukjes. Wat is er nodig om dat ene grote doel te bereiken? Vaak zijn er kleinere tussenstapjes nodig. Als je arts wilt worden, zul je eerst je tentamens moeten behalen. Daarna je co-schappen doorlopen. Daarna specialiseren. En dan uiteindelijk word je dokter. Door je doel op te knippen past het beter in je day-to-day activiteiten. Dat maakt het makkelijker om het te halen.

Doe wat je leuk vindt… en accepteer dat je ook wel eens een off-day hebt.

Doen wat je leuk vindt draagt bij aan jouw motivatie. In een Amerikaanse survey uit 2014 bleek dat slechts 13% van de ondervraagden zich betrokken voelden bij hun baan. Een schokkende 66% van de respondenten voelt zich niet gemotiveerd door hun werk en de meesten daarvan zeggen dat ze hun werk saai vinden.

Hoeveel doorzettingsvermogen en vastberadenheid (grit) je dus ook hebt, het lijkt er dus op dat je iets moet doen wat je leuk vindt om gemotiveerd te blijven. Blije mensen hebben werk dat op het snijvlak ligt met hun persoonlijke interesses, aldus een survey van Mark Morris uit 2003.

Maar wees ook realistisch. Soms heb je gewoon een off-day. Of zitten er dingen tegen. De perfecte baan, de perfecte partner of de perfecte klant bestaat niet, schrijft Duckworth. Ook als je het werk doet waarvan je weet dat het bij je interesses past, zullen er werkzaamheden zijn waar je tegenop ziet. Blijf in die gevallen kijken naar het grote geheel. Wat zijn je doelen? Waar liggen je interesses? Wat wil je bereiken? Draagt dat wat je nu doet daar aan bij, ondanks die mindere dag? Als het antwoord ja is, heb dan het vertrouwen in jezelf dat je op de goede weg bent.

Geef jezelf de tijd

Dus, als we gelukkig willen zijn moeten we iets doen wat we leuk vinden. Door doelen te stellen en genoeg tijd in onze talenten in skills te stoppen bereiken we wat we willen bereiken in ons leven. Als we weten waar we voor rennen en we worden daar gelukkige mensen van, alleen dan kunnen we doorzetten, zijn we doortastend en kunnen we beter met tegenslagen omgaan. Dan hebben we grit.

De slechtste uitkomst van dit alles is dat je heel hard gaat ‘zoeken’ naar je passie, naar dat wat je leuk vindt of wat je talenten zijn. Nieuwsflash: je gaat dat niet op korte termijn zomaar ‘vinden’. Het ligt niet opeens bij je op de deurmat, je loopt er niet zomaar tegenaan. Hoe frustrerend dat misschien ook kan zijn.

Deurmat Grit Angela Duckworth.
Een deurmat. Daar ligt dus niet opeens jouw passie op je te wachten.

De oplossing is om er over na te denken en te accepteren dat je midden in een proces zit. Ga eens terug naar je jeugd en bedenk waar je vroeger goed in was of wat je leuk vond. Denk na over de dingen die je hebt gedaan die zijn gelukt. En waarom je dat zo leuk vond. Denk na over wat je nu doet en wat je daar leuk aan vindt en waarom dat iets is wat je motiveert (of niet).

Hak zelf een knoop door over je passie, je talenten en je doelen.

Tot slot: bepaal eenvoudigweg wat je passie is en stel dit van tijd tot tijd bij waar nodig. Zomaar tegen je passie aanlopen gaat namelijk niet gebeuren. Je kunt het dan maar beter gewoon zelf vaststellen.

Als tiener kon ik eindeloos knoeien met computers. Harde schijven bijplaatsen, RAM geheugen kopen, extra videokaarten monteren en installeren. Later kwam daar internet bij. HTML websites maken, uren en uren rommelen met plaatjes in tabellen zetten, dat werk. Ik vond het leuk om sites te maken voor anderen. Mijn klanten waren geholpen bij een goede site die mooier was dan de concurrent, daar kreeg ik energie van. Mijn talent lag in klantcommunicatie, stukjes schrijven en uitvogelen hoe nieuwe dingen werken.

In de loop der jaren is dat uitgegroeid tot Van Ons. Uiteraard heb ik mindere dagen: als er bijvoorbeeld issues zijn met medewerkers, een niet betalende klant, projecten waar ik een fout gemaakt heb, of als ik weer eens een liftmonteur de weg moet wijzen naar onze kapotte lift. Toch vind ik internet in combinatie met ondernemen het leukste wat er is. Je kunt me er voor wakker maken, letterlijk. Voor mezelf heb ik alles vertaald naar: mijn passie is het web een beetje beter maken. Voor onze klanten, de klanten van de klant, maar ook voor ons team. En mijn doel is om te blijven groeien met ons bureau.

Ik heb daar dus een bewuste keuze gemaakt in wat mijn passie is en wat ik leuk vind. Ik heb dit gewoon zo besloten op basis van alle ‘data uit het verleden’. Ik heb niet mijn passie ‘gevonden’, ik heb mijn passie gecreëerd. En misschien is dit volgend jaar weer iets anders geformuleerd. Het idee dat passie iets flexibels is vind ik een heel relaxte gedachte.

Grit is een geweldig boek en wordt geen moment zweverig. Het is ongelofelijk knap hoe de schrijfster allerlei wetenschappelijk onderzoek in verband legt met zelfontwikkeling. En dan ook nog eens heel praktische tips kan geven waarvan je echt denkt “ja dit ga ik gelijk doen!”. Lezen dat boek, want iedereen verdient een beetje grit!

Written by Robert

Robert van Eekhout is ondernemer en oprichter van Van Ons Web & App Development in Amsterdam. Hij is ook commissaris bij Hotel Casa Amsterdam. Volg hem op Twitter: @Robertvane

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Britse Spoorwegen zeggen sorry

Waarom sorry zeggen tegen je klant niet werkt (en wat je wel moet doen)

de corporate identity matrix

De Corporate Identity Matrix: 9 bouwstenen voor een sterk merk