in

The Other Side of Innovation

Omdat ik feitelijk alle boeken lees die zijn uitgegeven door Harvard Business Review, kwam ook The Other Side of Innovation op mijn pad. Vaak lees je boeken over innovatie die dan vooral gaan over “het bedenken van een briljant idee”. Te weinig boeken lees je over de praktische kant van innovatie. Hoe moeten we dit goede idee uitvoeren en voor welke valkuilen moeten we waken?

Dit is precies waar The Other Side of Innovation op in gaat. Het is geen guideline voor het bedenken van briljante dingen maar juist over de uitvoering ervan. Het uitvoeren van een innovatie begint volgens de auteurs met het samenstellen van een goed team. Inderdaad, een team dat zich enkel bezig houdt met de uitvoering van de innovatie. Het team is dedicated voor het uitvoeren van de innovatie. De reden ligt voor de hand. Goede innovatie is disruptive. Het breekt met de status quo. De innovatie brengt nieuwe werkwijzes, metrics of employee rewards met zich mee. Door werknemers voor 50% te laten werken voor het dedicated team en de andere 50% voor hun day-to-day werk moeten ze op twee compleet verschillende manieren werken. Dat werkt meestal niet. Het gevolg is dat een innovatie project op dezelfde wijze wordt benaderd als ieder ander project binnen een organisatie. En dat is nou precies wat een innovatie traject de das om doet. Juist omdat het gaat om innovatie moet alles niet op de oude manier.

 

Het opzetten van een dedicated team kan nog wel eens problemen opleveren. Te vaak worden de dedicated teams door de rest van de organisatie als bedreiging beschouwd. Immers, als de innovatie succesvol blijkt, kan dat wel eens ander werk binnen de organisatie overbodig maken. Het is dus belangrijk dat het dedicated team en de rest van de organisatie (de “performance engine”) op goede voet met elkaar samenwerken. Eén belangrijke take-away in dit kader is om de performance engine als leverancier te beschouwen. Je moet als dedicated team niet zomaar resources wegkapen bij de organisatie, je moet deze gewoon inkopen als ieder ander. Op die manier ziet de performance engine het dedicated team niet als bedreiging, maar juist als waardevolle klant. Je weet zeker dat de performance engine 100% voor je gaat.

Het boek beschrijft ook een proces wat we vaker tegenkomen bij het testen van nieuwe ideeën: experimenteer. Je hoeft niet altijd van 0 naar 100 op te trekken als het gaat om de uitvoering van een innovatie. Probeer het eens in het klein. Maak een prototype. Test het. Wat werkt wel en wat niet. Vertaal je resultaten dan pas door naar het complete eindproduct.

Tot slot nog een aantal tips:

 • Meet je test resultaten niet met bestaande metrics. Een innovatie is anders dan anders en behoeft daarom zeer waarschijnlijk ook nieuwe metrics.
 • Het kan nuttig zijn om iemand van buiten de organisatie aan te stellen als hoofd van het dedicated team. Iemand van buiten brengt vaak nieuwe kennis mee en heeft geen last van het organisational memory (een handeling op een bepaalde manier doen, omdat we dat altijd al zo deden).
 • Try to spend a little, learn a lot. Maak er een sport van om je plannen te testen tegen zo laag mogelijke kosten.

Al met al is The Other Side of Innovation interessant om te lezen wanneer je wilt weten hoe je het best een innovatie traject tot een goed einde kan brengen. Zeker als je in een grote organisatie werkt. Helaas is het boek wel wat abstract, bevat het hier en daar wel erg open deuren en de cases zijn niet al te levendig. Even doorbijten dus.

The Other Side of Innovation is geschreven door Vijay Govindarajan en Chris Trimble.

Written by Robert

Robert van Eekhout is ondernemer en oprichter van Van Ons Web & App Development in Amsterdam. Hij is ook commissaris bij Hotel Casa Amsterdam. Volg hem op Twitter: @Robertvane

One Comment

Leave a Reply

  One Ping

  1. Pingback:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Businessmodel, Strategie, Tactiek

  De 4 facetten van een Business Model