in

Kans versus Impact

Bijgaand een simpel model waar ook veel over wordt gesproken in het boek The Black Swan van Nicholas Taleb. Het beschrijft het fenomeen van kans versus impact. Gebeurtenissen met de grootste kans om plaats te vinden hebben vaak de minste impact. Gebeurtenissen met de kleinste kans om plaats te vinden hebben de grootste impact.

Kans dat je vandaag of morgen een krant in je brievenbus krijgt: groot. Impact: nul
Kans dat je vandaag of morgen een loterij wint: klein. Impact: enorm.

En dat terwijl mensen zich vaker bezighouden met het managen van gebeurtenissen die vaak voorkomen (maar die geen impact hebben) dan andersom.

Written by Robert

Robert van Eekhout is ondernemer en oprichter van Van Ons Web & App Development in Amsterdam. Hij is ook commissaris bij Hotel Casa Amsterdam. Volg hem op Twitter: @Robertvane

One Comment

Leave a Reply
  1. Eens, en ter aanvulling:
    Interessant wordt het als niet de kansen maar de aantallen belangrijker worden. De kans dat het goed mis gaat met een kerncentrale is klein maar als je weet hoeveel kerncentrales er in de wereld zijn dan is die ene escalatie ineens een stuk reëler geworden.
    Ander voorbeeld: als de kans op het krijgen van een ernstige ziekte 1/500 is, dan is die kans voor het individu bijzonder klein. Echter, veel mensen hebben alleen al op hun linkedin netwerk al 500 contacten. Dat daarvan 1 persoon slachtoffer wordt van die ziekte die je persoonlijk kent maakt de onpersoonlijke kans tot een zeer impactvolle gebeurtenis voor een individu.
    Moraal van het verhaal: soms kan je beter niet spreken in procentuele kansen, maar van gebeurtenissen binnen een groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De 4 facetten van een Business Model

Het BOL.com model – Hoe krijg jij de grootste webshop van Nederland