in ,

Succesvolle CEO komt van buiten?

In de Good-2-Great Meetup (naar het boek: Good to Great van Jim Collins) die ik op 7 juli aanstaande organiseer, zal ik stilstaan bij de rol die de CEO heeft in het maken of breken van de organisatie. De invloed van de CEO op de prestaties van een bedrijf is een thema waar in het boek van Collins uitvoerig bij stil wordt gestaan en ook in de academische wereld krijgt het de nodige aandacht.

Eén van de conclusies die Collins trekt op basis van zijn onderzoek is dat CEO’s die van buiten de organisatie worden gehaald niet beter resultaat behalen dan CEO’s die van binnen de organisatie komen. Hoewel Collins hier verder niet zo diep op in gaat, lezen we in studies van Govindarajan en Trimble (samengepakt in hun boek The Other Side of Innovation) een mogelijke verklaring voor deze uitkomst.

Wanneer in een organisatie een positie vrij komt (of dat nu een CEO positie is, of iets anders) is dat voor het zittende personeel een mooie carrière kans. Zodra iemand van buiten de organisatie een vacature opvult, kan dit teleurstelling bij het personeel teweeg brengen. Zij voelen dat het eigen personeel geen kans krijgt om door te groeien terwijl iemand van buiten (een onbekende) zomaar een mooie baan krijgt. Dit gevoel van ongenoegen kan zo groot worden dat de motivatie en goede sfeer binnen een BU of afdeling compleet verdwijnt.

Aan de andere kant… Er zijn ook goede redenen om wél iemand van buiten te halen. De reden om een CEO van buiten te halen is omdat hij/zij nieuwe input, een frisse blik, onbevangen en neutraal de situatie van een bedrijf kan beoordelen. Een CEO (of wie dan ook) van buiten heeft geen last van het zogenaamde “Organizational Memory” dus doet dingen niet omdat het “altijd al zo werd gedaan”. Oude patronen – die misschien wel slecht zijn voor een organisatie – kunnen zo worden doorbroken.

Maar dan nog, ook al heeft iemand van buiten nog geen Organizational Memory, ongenoegen bij werknemers zal blijven. Daarom stellen Govindarajan en Trimble een hybride model voor. Binnen een BU of afdeling is het soms goed om mensen van buiten te halen, maar zorg er tegelijkertijd voor dat ook zittend personeel blijft doorgroeien. Op BU- of afdelingsniveau zou dat kunnen werken, maar de CEO is maar 1 positie. Heel duidelijke oplossingen voor dat probleem zijn er dus niet. Waarschijnlijk is het een kwestie van goed en objectief selecteren van mensen. Een hele klus op zich. Of gewoon doen wat Collins zegt: haal geen CEO van buiten.

 

Written by Robert

Robert van Eekhout is ondernemer en oprichter van Van Ons Web & App Development in Amsterdam. Hij is ook commissaris bij Hotel Casa Amsterdam. Volg hem op Twitter: @Robertvane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Innoveer de klantrelatie!

Verander constant het business model!